GUIDE

Når fordomme
sparkes til hjørne

Vi har alle den der onkel, der har udbrudt et forarget, “Er du ude på at slå mig ihjel?”, når faster ved et uheld er kommet til at række ham en alkoholfri øl til familiefesten. Længe har den alkoholfri øl været en uvelkommen gæst med et blakket ry. Nu skriver vi 2019 og om onkel vil det eller ej, står den alkoholfri øl overfor sit store gennembrud, både smags- og popularitetsmæssigt.

HVORFOR (skulle jeg dog det)?

Unge mennesker er vokset op med et stort og rigt craft marked og forventer kvalitet og et stort udbud på alle områder. Desuden har de et øget fokus på sundhed (den alkoholfri øl har ca. 75% færre kalorier end en almindelig øl). De unge vælger alkoholen til og fra, alt efter hvilken situation de står i. Generationens krav har sparket til udviklingen af den alkoholfri øl.

Det danske Ølakademi offentliggjorde en liste i januar 2019, der alene talte 20 danske alkoholfrie øl. Derudover findes der et hav af udenlandske producenter, bl.a. engelske Infinite Session, som udelukkende, og med stor succes, satser på kun at brygge alkoholfri øl.

Man behøver naturligvis ikke være ung for at få fordelene. Tænk sig, at man rent faktisk kan huske koncerten dagen efter eller komme fra festen uden at dumme sig. Har du gæster, der skal køre hjem, er det også god stil som vært at kunne tilbyde en god smagsoplevelse uden alkohol. Du kan også være gravid (ikke dig, Onkel).

Alkoholfrie øl

Her et udvalg af vores alkoholfrie øl

Pant
Pant

Pant

1,00 kr
Specialøl Julekalender 2023
Specialøl Julekalender 2023
Specialøl Julekalender 2023

Specialøl Julekalender 2023

799,00 kr
Black Ice fra Flying Couch Brewing - Typen er Imperial Stout
Black Ice fra Flying Couch Brewing - Typen er Imperial Stout
black-ice-2 - Specialøl - Craft Makers Collective

Black Ice

19,00 kr
Stockholm Syndrome fra Anders Kissmeyer - Typen er IPA - Double
Stockholm Syndrome fra Anders Kissmeyer - Typen er IPA - Double
Stockholm Syndrome

Stockholm Syndrome

25,00 kr
Red Love - Dry Rosé Apple Cider fra Happy Joe - Typen er Ciders
Red Love - Dry Rosé Apple Cider fra Happy Joe - Typen er Ciders
red-love-dry-rose-apple-cider - Specialøl - Craft Makers Collective
Red Love fra Happy Joe

Red Love - Dry Rosé Apple Cider

25,00 kr
Kissmeyer TEKU Ølglas fra Anders Kissmeyer - Typen er Glas
Kissmeyer TEKU Ølglas fra Anders Kissmeyer - Typen er Glas

Kissmeyer TEKU Ølglas

55,00 kr
Fransk Saison fra Kunstbryggeriet Far & Søn - Typen er Belgian Ale
Fransk Saison fra Kunstbryggeriet Far & Søn - Typen er Belgian Ale
Fransk Saison

Fransk Saison

39,00 kr
Craft Makers Ølglas fra Craft Makers Collective - Typen er Glas
Craft Makers Ølglas fra Craft Makers Collective - Typen er Glas

Craft Makers Ølglas

45,00 kr

HVORDAN (brygger man øl uden alkohol)?

Ifølge dansk lovgivning må en øl betegnes som alkoholfri, hvis den indeholder 0,5 % alkohol eller derunder. Forklaringen på de 0,5% skal findes i, at der nemt opstår rest alkohol i produkter som f.eks. brød eller banan. Selvom onkel bunder en kasse øl med en alkoholprocent på 0,5%, kan han ikke blive fuld, højest en lille smule oppustet.

Der findes tre grundlæggende måder at brygge alkoholfri øl på:

- Gæring og alkolholprocent stoppes ved lave temperaturer. Øllet får dog ofte en ret sødlig smag.

- Special gær udviklet til at begrænse gæring og dermed alkolholprocenten.

- Vakuum-destilation, fjerner ved lavt tryk og temperatur alkoholen fra øllet.

Branchen er kommet langt ift. tidligere tiders forsøg, men der er en fælles opfattelse af at barren endnu ikke er nået. Teknologisk Institut er gået ind i et projekt, sammen med bl.a. Kunstbryggeriet Far og Søn (som er at finde hos Craft Makers Collective). Målet er at udvikle nye ingrediens løsninger og gærkulturer samt udvikle nye metoder til at styre gæringsprocessen. Smagen skal forbedres, samtidig med en øget fokus på bæredygtighed.

God øl, der kan drikkes med god samvittighed, vi glæder os til at smage.

"Vi tror, at folk vil blive ret overrasket over, hvad en alkoholfri øl kan."

DU SNAKKER (men hvad siger de kloge)?

Jesper Larsen, Marketingchef og uddannet brygger og ølnørd hos Theodor Schiøtz Brewing Co. fortæller, “Det har været svært at knække koden til, hvordan man laver en alkoholfri øl. Den har gennem tiden haft et dårligt ry. Indtil nu har det ikke har været en inspirerende øloplevelse”.

Anarkist lancerede i foråret deres bud på en alkoholfri øl anno 2019, Hazy IPA. En øl der er blevet velmodtaget ude i det danske sommerland. Bl.a. var det deres tredjemest solgte øl på Heartland festivalen, og en meget populær øl hos os.

“Vores filosofi med den nye alkoholfrieøl, er at omfavne den specielle frugtkarakter, fremfor at skjule den. For vores vedkommende bliver vores alkoholfrie øl en New England Style IPA, som har masser af amerikansk aromahumle, tilsat som tørhumle, som giver en stor frugtkarakter og har en relativ lav bitterhed og det samspil med gæren, gør den, synes vi, rigtig lækker.”, fortæller Jesper Larsen.

DU SNAKKER...STADIG (men kan du bevise det)?

Fra 2008 og 5 år frem blev der ikke lanceret en eneste ny dansk alkoholfri øl. Som tidligere nævnt var der 20 valgmuligheder i 2019.

Samtidig er salget af alkoholfrit øl steget betydeligt. Det seneste år med med hele 19% til over 9 millioner øl (eller 4.3 mio. liter). Set over tre år er det en tredobling i salg, viser nye tal fra Bryggeriforeningen.

Hvis du heller ikke behøver flere argumenter, så prøv en box med alkoholfri øl - til dig selv, dine gæster og prøv eventuelt at udfordre din onkel til en blindsmagning til næste familiefest.

Liquid error (sections/pf-608cbff4 line 79): product form must be given a product