GUIDE

Vælg de rigtige øl til påskefrokosten

Påsken står for døren – Måske du allerede er i gang med at planlægge årets påskefrokoster, måske du ikke er gået i gang endnu. Påskefrokoster er lig hygge med familie og venner, god mad, gode vine og vigtigst af alt gode øl.

Maden følger et ”same-procedure-as-last-year”-lignende koncept, med gode klassikere der bare SKAL være på påskebordet. Når det kommer til drikkevarerne, vil jeg opfordre dig til at gøre noget nyt i år – I år skal du servere de rigtige øltyper til de rigtige retter. Bare rolig, jeg skal i nok guide dig igennem øl landskabet.

Se vores Påskeøl og boxe her: Påskeøl - Specialøl til Påskefrokosten

Hvorfor er det vigtigt at vælge de rigtige øl?

Til mange af de påskefrokoster jeg selv har været til, har der enten været en kasse af en bestemt slags øl eller en pose blandede specialøl, der sættes tilfældigt på bordet når den forrige specialøl er tom. Jeg har en idé om, at det også er sådan at det foregår i de fleste danske hjem.

Og det er en skam, for øllet er med dets mange forskellige typer fantastisk som partner til maden. I nogle tilfælde endda en bedre partner end eksempelvis vin. Men du skal vælge øllene med en hvis omhu – Det er nemlig ikke alle øl der passer til alle retter.

Se vores Påskeøl og boxe her: Påskeøl - Specialøl til Påskefrokosten

Sådan parrer du specialøl med mad

En god tommelfinger regel er at øllets ”lethed og kompleksitet” skal passe til maden. Eksempelvis vil de lyse øltyper som udgangspunkt gå godt til fisk, skaldyr og andre lette retter. Hvor du til de lidt tungere kødretter skal kigge over mod det mørkere øl.

Jeg synes dog vi skal gå gøre sammensætningen lidt mere avanceret, så i afsnittet nedenfor har jeg listet de typiske retter ved det danske påskebord og matchet dem op med en øltype – Alle de relevante øltyper er naturligvis repræsenteret i vores Påskeøl samling, som også indeholder et par boxe hvor jeg har gjort det så nemt som muligt for dig. Her har jeg valgt de perfekte øl til de forskellige retter, så du blot skal bestille boxen hjem og sætte øllet på køl.

Se vores Påskeøl og boxe her: Påskeøl - Specialøl til Påskefrokosten

" En god tommelfingerregel er at øllets "lethed og kompleksitet" skal passe til maden. "

Hvilke øl passer til hvilken mad

Sild

Til de forskellige silderetter er den bedste partner en god Saison. En Saison har et forholdsvist mildt smagsudtryk, og vil derfor ikke overdøve de forskellige smage fra påskebordets silderetter.

Laks

Da laks kan serveres på mange måder, har jeg forsøgt at finde en generel øltype, der passer godt uanset om det er til gravad laks, laskerilette, laksesalat eller hvad du nu måtte finde på. Vi skal sende glasset en tur mod Belgien og deres lyse Triple – En af de klassiske men lidt oversete klosterøl. Den vil med sit krydrede og let syrlige udtryk passe godt til laksen. Har du svært ved at finde en Triple, vil en belgisk Blond også være en fremragende partner til laksen.

Æg & Rejer

Uanset om du starter med æg og rejer for at bevæge dig over til fiskefileten, omvendt, eller om de begge er på bordet samtidigt, er det samme øltype du bør have i glasset. Det er nemlig en god weissbier med let citrusagtige noter der vil klæde din mad med æg og rejer uden at overdøve madens smage.

Fiskefilet

Til fiskefileten der har været stegt i rigeligt smør, skal vi som nævnt tidligere have fat i en weissbier, der også klæder fiskefileten godt.

Hønsesalat

Hønsesalat med asparges og andet lækkert skal komplimenteres af en mild og neutral øl. Dog ikke så mild at vi er ude i en pilsner – nej, i stedet vil jeg anbefale, at du serverer en lagerøl eller en Dortmunder Export (også kendt som en Guldøl). I begge øltyper får du lidt mere fylde og sødme end i en pilsner, og det fortjener hønsesalaten.

Frikadeller

Til frikadeller med surt kan du gå to veje. Enten kan du vælge en lys øl som eksempelvis en pilsner, der med sit neutrale udtryk vil holde sig i baggrunden og lade frikadellen træde frem. Eller du kan vælge en god belgisk inspireret Dubbel, der med en solid malt base og krydrede noter vil komplimentere frikadellen.

Leverpostej

Når leverpostejen, naturligvis ifølge af bacon og champignon kommer på bordet, er det tid til at finde en god Bock eller, hvis det skal være ekstra godt, en Doppel Bock. Begge varianter har en kraftig maltbase og sødme herfra med en diskret bitterhed fra humlen der vil klæde leverpostejen.

Roastbeef

Når roastbeefen med sit tilbehør lander på tallerkenen, skal du fylde glasset med en dejlig Brown Ale. Den klassiske Brown Ale er kendetegnet ved at være en mild og sød øl der dog balanceres af de let krydrede noter og en diskret bitterhed, der vil komplimentere roastbeefmaden og de mange smage.

Flæskesteg

Generelt anbefaler man de lidt mørkere øltyper til svinekød – Flæskestegen er ingen undtagelse, og her skal du finde en mørk lagerøl, en Dubbel eller en Brown Ale. De har begge nogle krydrede og søde noter, der vil klæde flæskestegen med rødkål. Vælger du en mørk lagerøl, går du heller ikke galt i byen – Du giver blot flæskestegens smage mere plads.

Lam

Du vil sagtens kunne servere en Dubbel eller Brown Ale til lammet – De vil komplimentere retten helt fint. Jeg vil dog anbefale at du går lidt ”mørkere” til værks, og prøver at servere en Stout. Det skal selvfølgelig ikke være en Imperial Stout på 14%. I stedet skal den være i den milde ende på en 5-6% og vil med sit kraftige udtryk komplimentere lammet dejlig godt.

Tarteletter

Som følgesvend til Tarteletterne vil jeg anbefale en Lys eller Gylden Ale – Der byder på et kraftigere udtryk end eks. en pilsner uden at vi er helt ovre i en Dubbel eller Brown Ale. Den vil stadig have noget smag fra maltbasen som suppleres af en dejlig bitterhed, så den vil stjæler fokus fra Tarteletterne.

Mørbrad a la Crème

Mørbrad bøffer med bløde løg (og fløde, hvis du er så heldig) skal ligesom de andre retter medtextblock svinekød komplimenteres af en Dubbel eller Brown Ale – Helst en Dubbel, da den har en lidt mere krydret smag, vil den gå perfekt til mørbradbøfferne uden at dominere fuldstændig.

Ost

Når det kommer til øl og ost, kunne jeg skrive endnu en artikel, der er simpelthen så mange muligheder og kombinationer. Etextblockn tommelfingerregel der er værd at huske er at jo stærkere/kraftigere ost, jo stærkere øl. Til de bløde skimmeloste skal du kigge efter noget pilsner eller lign. Til de skærefaste milde oste vil jeg anbefale eks. en Bock. Har du salte oste på bordet vil en klassisk old School IPA virkelige træde frem. Slutteligt har vi de kraftige og stærke oste, og her skal du helt op i Porter, Stout og måske endda også Barley Wines.

Se vores Påskeøl og boxe her: Påskeøl - Specialøl til Påskefrokosten

Generelle anbefalinger

Hvis du synes at det bliver lidt for avanceret, så har jeg udvalgt en håndfuld øltyper, som du ikke går galt i byen med. De vil alle klæde påskebordet og skal blot serveres efter tidligere nævnte tommelfingerregel – Jo lysere øl – Jo tidligere skal den serveres. Så til fisken, skal du servere de helt lyse øl som Pilsner og Dortmunder Export. I takt med at påskefrokosten skrider frem, skal du servere de mørkere øltyper. Det skulle gerne passe med at du til Roastbeef, Flæskesteg og frikadeller vil være nået til Brown Ale og Dubbel.

Se vores Påskeøl og boxe her: Påskeøl - Specialøl til Påskefrokosten