Craft Makers

Magasinet

HÅNDSKREVET OM DET HÅNDLAVEDE

GUIDES ARTIKLER ANBEFALINGER FLASKEPOST

Sat i søen af Craft Makers for at give dig stort og småt fra craft branchen.

NORDISKE COCKTAILS OG ORANGE DRØMME

Nordiske cocktails med og uden alkohol, talks og smagninger, urban gardening og Orange Scene som nabo. Hvis det lyder for godt til at være sandt, så slå endelig vejen forbi SKOTLANDER COCKTAIL LOUNGE på årets Roskilde Festival og oplev, at vi ikke har lovet for meget, tværtom.

Bag initiativet står to af Craft Makers Collectives gode venner, Titte og Anders Skotlander. Når du har slået dig ned i loungens lækre møbler, bl.a. lavet af træ fra gamle Københavnerbænke, vil du hurtigt erfare, at du har ramt en unik lille oase midt i festivalens charmerende kaos. Udover et tryk på pauseknappen, for dig og dine (festival)venner, får du mulighed for at fylde dig med lækre cocktails og nye indtryk. – KLASSISKE ØKOLOGISKE COCKTAILS MED DANSK IDENTITET Jagten på en nordisk identitet er essentielt. Du finder ingredienser som æblesyre, æbleeddike, honning, rabarber, stikkelsbær, havtorn, hindbær og masser af krydderurter. Klassiske cocktails med et tvist. – VERDENS FØRSTE COCKTAILBAR – UDEN ALKOHOL Snup en VirGin&Tonic eller Dark&Dusty. Begge helt uden alkohol. For første gang i verden laver en musikfestival en bar, der serverer drinks til dem der skal køre, er gravide eller bare ønsker mindre alkohol. – SMAG ORANGE SCENE På sidste års festival fik de gæstende artister en særlig Skotlander Orange Rum som gave. Den særlige rom var året inden blevet pakket ind i den ikoniske orange teltdug, samt forseglet i den oprindelige teltdug fra 1978. Rygterne går på, at den særlige og ellers totalt udsolgte rom eksklusivt kan smages i loungen under festivalen. Derudover er der rig mulighed for at smage på god rom fra Skotlander Rum. – TALKS OG SMAGNINGER Hver dag vil der blive afholdt talks, af folk der kan perspektivere de nyeste tendenser i branchen. Bliv bl.a. klogere på sensorik, urban gardening, krydderurter og hvad en god rom kan. – MØD DRONNINGEN AF LIKØR Titte Skotlanders have inviterede hende nærmest til at lave jordbærlikør. Nu inviterer hun dig til at smage hendes lækre likører i Orange Scenes baghave. – EN BOTANISK COCKTAILHAVE Loungen byder på en 225 kvm. have fyldt med krydderurter og blomster fra Fuglebjerggaard. Slå dig ned eller tag med på en rundvisning i loungens urban garden. Skal du ikke på Roskilde Festival? Fortvivl ikke. Du skal naturligvis ikke snydes for herlighederne. Klik, bestil, skru op for højtalerne hjemme i stuerne og nyd en god cocktail. (Klik på links) Skotlander Queens of Denmark Herbie Gin

Læs mere her eller her

STORE PLUKKEDAG

Nej, man henter ikke ingredienser til en gin i det lokale supermarked eller bestiller det online, i hvert fald ikke hvis man hedder Anders Bilgram. Han er manden bag Nordisk Brænderi, som har lanceret en gin, der som navnet antyder rummer det bedste norden har at byde på.

Heldigvis omgiver han sig også med gode venner, de hjælper til ‘Store plukkedag’. Naturstyrelsen er ikke så glad for vilde hybenroser, men hos Nordisk Brænderi er de en essentiel del af Nordisk Gin, edition Northstar, der ikke ville fungere uden de smukke og velduftende kronblade. De blandes med grønlandsk qajaasat, svenske multebær, islandske kvanfrø og, som nævnt, danske vilde hybenroser og hyldeblomster fra Thy. Vi sender hermed en kæmpe tak til Anders og venner for indsatsen, så vi har muligheden for at smage Norden.

Northstar kan købes her

FACELIFT

Den ikoniske øl ‘Stockholm Syndrome’ fra Anders Kissmeyer har fået et ansigtsløft. Brygget første gang som et samarbejde med Sigtuna Brygghus uden for Stockholm. En intens, fyldig og massiv dobbelt imperial IPA, der tog den ganske ølverden med storm, da den blev lanceret tilbage i 2010. Siden har den indtaget en førende position – en øl som andre øl måles op mod. Eksplosionen af frugtagtig humle og aromaer, og senere en vinøs og træagtig kompleksitet er unik. Der gemmer sig altså stor smag bag den re-designede etiket, med bryggeren placeret i front på den blå etikette.

“Gammel” øl, på nye flasker.

De gyldne dråber kan købes her

INSIDERTIPS

I dagens Politiken taler Frederik Plum fra Den Klodsede Bjørn og Den Sidste Dråbe om vermouth, vermouth og vermouth. Artiklen er en stor gavebod af insidertips om, hvad du skal have i dit glas, når solen kigger frem og hvad der rører sig i craft branchen i øjeblikket.

  Artiklen kan findes her   Når tørsten og lysten til nyt efterfølgende har meldt sig, kan du finde vej til de mange anbefalinger her på siden. (Klik på billederne for at komme frem til produkterne)   – “Det kan lyde paradoksalt, men jeg drikker en del lavalkohol-øl, nye såkaldte mikro-IPA’er“.   – “Hvis det skal være stærkere, er det rom, der rykker.Vermouth, vermouth og vermouth. Det er det mest simple og lækre, der findes lige nu. Og vermouth oplever en kæmpe renæssance, fordi det er fair prissat. Det er lettere i alkoholen og bittersødt – alle kan lide det; de, der kan lide søde drikke, kan lide det, og de, der kan lide voksenbitterdrikke, kan lide detHvilken drink bliver du aldrig træt af? … nok en Tom CollinsHvilken spiritus har givet dig den største oplevelse? Det er præindustriel spiritus eller eksperimentalspiritus, der er mest spændende, men ofte er det umuligt at vide, hvad man skal bruge det til. …Ming River Baijiu, og vores egen Røgbjørnen (røget vodka).”   Den klodsede bjørn vodka røgbjørnen

AT LEVERE I EGET NAVN

At være en holdspiller kan være en fantastisk oplevelse. At vinde og tabe sammen kan helt sikkert noget, men det kan også over tid blive en sovepude, og dem der er modige nok, tager skridtet, satser alt og prøver sig af i eget navn. Det skridt har både brygger Anders Kissmeyer og musiker Silas Bjerregaard (tidligere Turboweekend) taget. I denne video kan du høre og se de to herrer fortælle om, hvor skræmmende, udfordrende og farligt det kan være, men også hvor befriende det kan føles, at stå på egne ben og skal levere i eget navn.

 

BEER & BOOZE FESTIVAL

Lørdag d. 4/5 fra kl. 12-15 er der Beer & Booze Festival i hjertet af Odense hos byens Bryghus, Anarkist – Beer & Food Lab på Albanigade. I samarbejde med Vinoble Odense bydes der indenfor til en anarkistisk og anderledes spiritusfestival.

Smag de nyeste øl og 200 forskellige gin, rom, whisky og glemte spiritusser. I alt bliver der omkring 20 forskellige stande. Øllet fås direkte fra hanerne i baren, mens de mange slags spiritus smages ved de enkelte stande. Der bliver også mulighed for at få en rundvisning på bryggeriet og blive klogere på, ølbrygningens ædle kunst. Forvent også konkurrencer i løbet af dagen. Kan du ikke få nok, så bliv endelig hængende. Billetten dækker også adgang til afterparty (fra kl. 20:00) på samme adresse. God øl, livemusik og en ekstra forfriskning til alle, som har billet til festivalen. – Mød menneskene bag – 5 smagsprøver inkluderet i billetten – 1 smagsglas inkluderet – Afterparty efter festivallen Billetter kan købes her / Læs mere på FB-begivenheden her …vi har gemt esset til sidst. Det afgørende argument –  Du kan naturligvis møde de rare folk fra Craft Makers Collective. Vi står klar med gode historier, tilbud og kvalitets drikkevarer til dig og dine venner.  

DEN KLODSEDE VINDER

Den Klodsede Bjørn har vundet guld på Destille Berlin for andet år i træk. Destille Berlin, også kendt som verdensmesterskabet for håndlavet spiritus, er verdens største uafhængige konkurrence der udelukkende bedømmer håndlavet spiritus. Stort af den lille Bjørn.

Du kan læse mere om Frederik Plum, manden bag Den Klodsede Bjørn her. Smag vinder vodkaen og Frederik Plums andre vodka-træffere her.  

EXPEDITION ELLESMERE

Anders Bilgram indehaver af Nordisk Brænderi og medlem af Eventyrernes Klub er draget afsted på endnu en ekspedition, vi andre kun under indtagelse af 2-3 glas Hedesnaps (for meget) kan udtænke, men de færreste af os kan, tør og vil udføre, når tømmermændene har lagt sig. Derfor er det en ekstra fornøjelse at kunne følge med i Anders’ oplevelser og udfordringer hjemme fra sofaen. Det kan du gøre her

Selv skriver han i første post: Kære læser I morgen tager Morten og jeg af sted på en ekspedition til et af verdens koldeste og nordligste områder – en ekspedition til det højarktiske Canada, et is-øde, hvor kun ganske få eller ingen mennesker kommer. Ekspeditionen har som mål at finde historiske beretninger fra en dansk ekspedition, der rejste i området for knap 80 år siden, samtidig med at vi skal fotografere de hvide ulve – polarulvene. I kan følge vores jagt på eventyr og oplevelser i en dybfrossen verden, hvor kulde, strabadser og afsavn hurtigt bliver dagligdag. Kommunikationen og artiklerne til Ingeniøren foregår ca. 1-2 gange om ugen via satellittelefon, der kobles på nettet med en 2K-forbindelse. Derfor er det ikke storslåede billeder i verdenskvalitet, man her kan se, men til gengæld er det autentiske historier og billeder, der med risiko for forfrysninger er skrevet og formidlet i op til 40 graders frost. Du kan læse mere om Anders Bilgram, manden bag Nordisk Brænderi, der i øvrigt for nylig kunne fejre 10 års jubilæum på den danske craft scene. Stort til lykke herfra. Link Hold varmen med håndlavet kvalitet fra Nordisk Brænderi her.  

NYT, NYT, NYT OG MERE NYT

Vi er ikke, som overskriften måske kunne antyde gået i hak, tværtom. Om noget er vi bare begejstret for at kunne byde hele fire nye Makers velkommen i Craft Makers familien. Fire nye øl-makers, der alle byder på kant og fornyelse, men vigtigst af alt – kvalitet.

Mød dem her: OMNIPOLLO – Den gode husgæst – “Vores ambition er at ændre opfattelsen af øl … for evigt.” – Mød dem og deres bryg her. TO ØL – Ungt dansk håndværk – “Vores dybeste ønske i vores ydmyge humle hjerter er at lave de bedste øl i verden. Vi er på vej og fortsætter med at stræbe efter perfektion på et grundigt videnskabeligt grundlag og ved at holde et åbent sind og elske eksperimenterne – og de lykkelige uheld med at brygge” – Mød dem og deres bryg her. MEISEL – Tysk hvedeøl tradition møder fremtiden – “Mit uns macht’s einfach mehr Spaß” – Mød dem og deres bryg her. KIHOSKH/MIKKELLER – Kiosk, Købmand, Ølpusher – “En tur i KIHOSKH´en efter god øl” – Mød dem og deres bryg her.  

   

DANSK ØL ER VERDENSKLASSE

Vi ved jo godt, at vi er gode til at brygge øl her til lands, men det er altid dejligt, når det store udland også bider mærke i det. Når de så oven i købet er så begejstret, at de sender international hæder i vores retning, så smager øllen om muligt en lille smule bedre. Theodor Schiøtz Brewing Co. vandt sølv ved The International Brewing Awards 2019 i kategorien – 5.5%-6.9% ABV Lager med deres Anarkist Motueka Lager. Stærkt gået. Listen kan ses her.

Øllet kan smages her.

GULD

Ming River Baijiu vandt guld ved San Francisco World Spirits Competition 2019. Lidt af en præstation, når man har in mente, at der var over 3.000 spirits til bedømmelse i år.

Baijiu er verdens mest populære spiritus målt på salg, men den er stort set ukendt udenfor Kina. Ming River er resultatet af et fokus på at skabe en baijiu af uforlignelig kvalitet, der bliver kendt udenfor Riget i midten. Læs mere om den spændende og kvalitetsfyldte drik her.

1.825 nye danske øl

Når kammeraten spørger, om du har smagt den nye øl fra det lokale bryggeri, er du lovlig undskyldt, hvis du ikke lige er 100% opdateret.

Beerticker har offentliggjort listen med nye danskproducerede øl, der fortæller om et rekordhøjt antal – hele 1.825 nye danske øl ramte flaskerne i 2018. 2017 var endda også et rekordår med 1.622 nye danske øl på markedet. To øl var det mest produktive bryggeri med hele 149 nye øl på kortet, efterfulgt af Mikkellers 112. I alt menes Danmark pt. at rumme 206 bryggerier.

Vi kan desværre ikke præsentere alle 1.825 nye danske øl her på siden, men vi har masser af god håndbrygget dansk kvalitet, både øl, spirits og soda.  

VELKOMMEN TIL MELZER SODA CO.

Vi er stolte og glade. I dag byder vi velkommen til endnu en craft maker her på siden. Det drejer sig om Melzer Soda Co.

Et lille nordisk team, der på den svenske ø Hven producerer tonic i verdensklasse.

Kissmeyer release: 3 x IPA

HUSK: I morgen fejrer de release af en helt ny Kissmeyer IPA-serie med både smagsprøver og Carsten Holm som DJ på Anarkist Brew Pub i Odense. Smag de tre nye IPA’er, hør om øllene og mød Anders Kissmeyer til en skål og en uformel snak i baren.

NØGNE Ø i TOP 100

Det anerkendte site, Ratebeer.com, har lavet status for 2018, og endnu en gang har de placeret Nøgne Ø på listen over verdens 100 bedste bryggerier. Faktisk for 12. gang.

Det anslås, at der er et sted mellem 35.000 og 40.000 bryggerier i verden, og på den måde bør det være umuligt for et lille bryggeri fra Grimstad i Norge at gøre sig gældende. Men kvalitet vinder heldigvis altid. Du kan naturligvis finde Nøgne Øs produkter og læse mere her.