GUIDE

Mørke øl til juletiden

Det er den tid på året hvor julefrokoster, julehygge og juleaften fylder kalender godt ud. Familier og venner samles til hyggelige stunder og nyder både god mad og øl.

Gode øltyper til juletiden

Til juletiden passer de mørke øl typer som porter, stout og juleøl rigtig godt. For at klæde dig godt på inden du vælger dine øl, er der her en kort gennemgang af de 3 genrer.

Den oprindelige porter er en overgæret, landtidslageret, mørk øltype, stærkt humlet og en anelse sød. Duften minder om kaffe, lakrids og chokolade. Den har en lys kompakt skumkrone med et tydeligt skær af øllets farve.

En stout er brygget som en kraftigere øl end en porter - det engelske ord "stout" betyder dark beer, og beskriver blandt andet en kraftig og fyldig drik. Den har en mørk - næsten sort – farve og en stærkt humlet karakter.

Ligheden mellem en porter og en stout er større end forskellen. Makers fortæller, at alle stouter er porter-typer, men ikke alle portere er stouter – kun de stærke.

Juleøl kan dateres helt tilbage til 1600 tallet, hvor munke i München begyndte at brygge fyldigere øl. Et par hundrede år senere kom de også til danmark. I starten var det ofte blot en stærkere pilsner. Men snart begyndte man at anvende en lang række smagsgivere (kydderier, urter osv.) der kunne relateres til julen. Derfor smager en juleøl af jul

Er du allerede fristet...?

Ligheden mellem en porter og en stout er større end forskellen. Makers fortæller, at alle stouter er porter-typer, men ikke alle portere er stouter – kun de stærke.

6 øl du skal nyde i juletiden

I hvert fald hvis du spørger os.

Vil du se mere?

Så har vi samlet alt til julen, julefrokosten og hvad du eller skulle får brug for i vores julefrokosttema.