GUIDE

Mørke øl til de mørke vinteraftener

Den oprindelige porter er en overgæret, landtidslageret, mørk øltype, stærkt humlet og en anelse sød. Duften minder om kaffe, lakrids og chokolade. Den har en lys kompakt skumkrone med et tydeligt skær af øllets farve.

En stout er brygget som en kraftigere øl end en porter - det engelske ord "stout" betyder dark beer, og beskriver blandt andet en kraftig og fyldig drik. Den har en mørk - næsten sort – farve og en stærkt humlet karakter.

Ligheden mellem en porter og en stout er større end forskellen. Makers fortæller, at alle stouter er porter-typer, men ikke alle portere er stouter – kun de stærke.

Er du allerede fristet...?

hvornår er det rigtig godt

En rigtig god porter eller stout kendetegnes ved en god ristet karakter og godt med alkohol. Og helst lageret på egetræsfade som har været brugt tidligere - whisky, portvin eller cognac for eksempel. Ekstra smagsnoter og ekstra kompleksitet.

En stærk porter eller en stout går rigtig godt sammen med simreretter, gerne med okse- eller svinekød, der har stået og hygget sig på komfuret i timevis. Gullash- eller jægersuppe. Langtidsstegt svineskank med rodfrugter. Chilli oksekødsgryde.

Ligheden mellem en porter og en stout er større end forskellen. Makers fortæller, at alle stouter er porter-typer, men ikke alle portere er stouter – kun de stærke.

Historisk set introduceres det sorte øl i begyndelsen af 1800-tallet. Forskellen på porter og stout diskuteres stadig, og i Danmark kalder mange bryggerier deres øl for begge dele. På nettet kan man læse mere om forskellen på de to øltyper – må vi anbefale at slå benene op og drikke en mørk øl eller to undervejs.

et skift til brown ale

Et hurtigt kig i historiebøgerne afslører at Brown Ales kan dateres tilbage til 1700-tallet. I dag er det dog en anden type øl kategorien dækker over. Omkring slutningen af 1800-tallet genintroducerede Mann fra London Brown Alen, denne gang som vi kender den i dag. Lig navnet er en Brown Ale rødbrun til mørk i farven med en lav alkoholprocent ift. andre mørke øl. Det er en af de sødere mørke øltyper og ofte med smagsnoter af caramel og chokolade.