Øltyper

At finde rundt i øljunglen er ikke den nemmeste opgave, og man farer nemt vild. Men bare rolig Craft Makers Collective holder dig i hånden og fører dig gennem junglen ved at liste de mest almindelige øltyper og deres karakteristika.

Groft sagt kan man dele øl ind i to typer – lagers og ales.

Lager er fællesbetegnelse for de undergærede øltyper. Generelt lette, lyse og sprøde, nydes bedst kolde og er let drikkelige.

Ales er overgærede øltyper med en kompleks og fyldig krop og varierer meget i farve. Som regel med en højere alkoholprocent end lagerøl.

Mød de forskellige øltyper – lige fra den lyse tørstslukker til det kulsorte mørke.

Hvedeøl

En rigtig tørstslukker brygget på hvede, dækker over Hefeweizen, Dunkelweizen og Witbier. Stammer fra det sydtyske og kan have en bred smagspalet alt efter, hvilke ingredienser bryggeren har haft fokus på.

Se alle Hvedeøl

Pale Ale

Ofte præget af en frugtagtig smag, men med en behagelig bitter eftersmag. Forvent en let krydret og meget aromatisk øltype.

Se alle Pale Ale

Barley Wine

En øl rig på smag. Kaldes også den engelske ales pendant til portvinen. Ofte med en høj alkoholprocent. Et godt match til desserten eller et stille øjeblik efter maden.

Se alle Barley Wine

Special

Alle specialøl er jo sin egen, men der er alligevel nogle, der på trods af at kunne passe i en kategori, er ekstra special.

Se alle Special

Kölsch

Kölsch er en lys øltype der stammer fra Köln i Tyskland. Siden 1997 har navnet været områdebeskyttet, og kun øl der er brygget indenfor en radius af 50km fra Köln må bære navnet Kölsch. Kommer de udefra kaldes øllene ofte Kölschstyle.

Se alle Kölsch

Lager

Fællesbetegnelse for forskellige øl, som f.eks. den i Danmark elskede pilsner. Under betegnelsen hører også øltyper som Schwarzbier og Münich. Kendetegnet ved et højt kulsyreindhold, mild smag og let drikkelig.

Se alle Lager

IPA

En variant af Pale Ale, men med en mere udtalt humle smag. Oprindelig en engelsk ale brygget særligt til at kunne klare søturen til Indien. Mere populær end nogensinde før.

Se alle IPA

Brown Ale

Forholdsvis høj malt karakter, men uden så megen humle. Gerne med smagsgivere som karamel, nødder og toffee.

Se alle Brown Ale

Christmas Beer

Juleøl er næsten altid mørke og med en højere alkoholvolumen end eks. pilsnere. Ofte tilsætter brygmestrene juleingredienser som kanel, appelsinskal, vanilje osv.

Se alle Christmas Beer

Mjød

Mjød består af tre hovedingredienser honning, vand og gær. Der er en stigning i mjøds popularitet og flere og flere mjødbryggerier dukker op i Danmark.

Se alle Mjød

Bock

Kan variere fra det brune over til en mørk sort. Lav på humle, men med masser af malt. Eisbock, Doppelbock og Maibock er varianter af Bock genren.

Se alle Bock

Amber Ale

Amber Ale kan genkendes på dens rav/dybrødefarve. Malten og humlen er velafbalanceret. Gerne med masser af karamel.

Se alle Amber Ale

Porter/Stout

To alen af et stykke. Mørkebrun til sort øl, tung i dens smag og udtryk. Dyb brun malt dominerer, gerne med noter af chokolade og kaffe.

Se alle Porter/Stout

Ale

Ale er oprindeligt en gelsk, lys øltype med en udpræget humle karakter. Ofte med friske frugtagtige noter og altid overgæret. Kategorien dækker også over populære underkategorier som Pale Ale, IPA og Brown Ale.

Se alle Ale

Håber vi har fået skabt en sti gennem øljunglen, og de forskellige øltyper står mere klart. Hvis ikke, er der selvfølgelig altid en mulighed for at smage sig frem. Craft Makers Collective lægger gerne bottle shop til, så du kan gå på opdagelse i øllets forunderlige verden.