GUIDE

Rom er verdens gladeste piratdrik

Rom er en farverig afsender af fest og farver. Piraternes gamle yndlingsdrik er lavet på sukkerrør, lageret på gamle egetræsfade og smager fantastisk. Men hvordan får man fingre i den gode rom?

Rom er en spiritus, der vil frem.

Ikke sådan frem, for den er helt sin egen og totalt ukompliceret. Men frem fordi salget er eksploderet de seneste 10 år, og danskerne i den grad har taget verdens tredjestørste spiritustype til sig.

Rom er lavet på sukker fra sukkerrør. Når romproducenten står med sit nypressede sukkerrør, har han tre veje at gå: Han kan bruge den friskpressede sukkerrørsjuice, koge det ind til sirup eller bruge affaldsproduktet melasse fra sukkerproduktionen, og få en variant rom der smager af karamel og brændt sukker.

Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man kigger efter den gode kvalitetsrom.

Mørk rom har lang lagringstid og høj fordampningsgrad. Jo længere tid på fade desto højere fordampning og dét afspejles i prisen: En god flaske mørk rom ligger på 300 kr. og opefter.

Sødme i rom er interessant, fordi destilleret rom ikke indeholder restsukker. Nogle producenter tilsætter sukker for at få en anden og mildere smag, men mange glemmer desværre at fortælle om det.

Alderen på en flaske rom ser godt ud, men har ikke nødvendigvis den store betydning for smagen. Et lusket salgstrick kan være et stort og tydeligt 10-tal på etiketten, der ikke behøver at have noget at gøre med rommens alder.

Mørk rom har lang lagringstid og høj fordampningsgrad. Jo længere tid på fade desto højere fordampning og dét afspejles i prisen: En god flaske mørk rom ligger på 300 kr. og opefter.

Rom er et gammelt piratprodukt, og reglerne er derefter. Alt, hvad der er lavet uden for Europa, er ikke underlagt de samme kontrolinstanser, som vi er vant til. Så der er noget friere hænder til at sætte årstal og lagringsmetoder på.

Et godt glas rom er en glimrende on-the-side til chokolade- og æblekage, mens de nemme drinks og cocktails også er de bedste: Cuba Libre, Mojito, Strawberry Daiquiri, Pina Colada og Daken Story.

Skal du med på piratskibet?

Tilsæt lidt ekstra...