Craft Makers

MAGASINET

HÅNDSKREVET OM DET HÅNDLAVEDE

GUIDES ARTIKLER Anbefalinger Flaskepost

Den oprindelige porter er en overgæret, landtidslageret, mørk øltype, stærkt humlet og en anelse sød. Duften minder om kaffe, lakrids og chokolade. Den har en lys kompakt skumkrone med et tydeligt skær af øllets farve.

TID TIL MØRKE ØL: PORTER ELLER STOUT


GUIDE

En stout er brygget som en kraftigere øl end en porter - det engelske ord "stout" betyder dark beer, og beskriver blandt andet en kraftig og fyldig drik. Den har en mørk - næsten sort – farve og en stærkt humlet karakter.

Ligheden mellem en porter og en stout er større end forskellen. Makers fortæller, at alle stouter er porter-typer, men ikke alle portere er stouter – kun de stærke.

Er du allerede fristet...?

hvornår er det rigtig godt

En rigtig god porter eller stout kendetegnes ved en god ristet karakter og godt med alkohol. Og helst lageret på egetræsfade som har været brugt tidligere - whisky, portvin eller cognac for eksempel. Ekstra smagsnoter og ekstra kompleksitet.

En stærk porter eller en stout går rigtig godt sammen med simreretter, gerne med okse- eller svinekød, der har stået og hygget sig på komfuret i timevis. Gullash- eller jægersuppe. Langtidsstegt svineskank med rodfrugter. Chilli oksekødsgryde.

Ligheden mellem en porter og en stout er større end forskellen. Makers fortæller, at alle stouter er porter-typer, men ikke alle portere er stouter – kun de stærke.

Historisk set introduceres det sorte øl i begyndelsen af 1800-tallet. Forskellen på porter og stout diskuteres stadig, og i Danmark kalder mange bryggerier deres øl for begge dele. På nettet kan man læse mere om forskellen på de to øltyper – må vi anbefale at slå benene op og drikke en mørk øl eller to undervejs.