Craft Makers

MAGASINET

HÅNDSKREVET OM DET HÅNDLAVEDE

Guides Artikler Anbefalinger Flaskepost

Vodka er den slags spiritus, der sælges mest af i hele verden. Den har for længst overhalet whisky, og vi elsker den både ”on the rocks”, med friskpresset appelsinjuice eller i den fuldendte cocktail.

Vi elsker vodka


GUIDE

Vi er vilde med den krystalklare næsten-neutrale vodka uden særpræg, aroma, farve eller karakter.

Det er ikke spor nemt at beskrive, hvordan vodka smager. Makers taler om sødme, fylde, klarhed og elegance. Giganten har trods alt lidt smagsnoter, men man skal lede efter dem.

Vodka er altid blevet brændt på det, som man havde ved hånden og kunne undvære. Kartofler, byg og hvede er blandt favoritterne, men også den lidt dyrere kornart rug ses ofte benyttet.

Vodka i kurven?

Mens skotterne brændte ulovlig sprut i 1400-tallet, gik russerne på druemost allerede før år 1400. Ordet ”vodka”, der stammer fra det russiske ord ”voda”, betyder ”lille vand” – meget rammende da mere end halvdelen af en flaske vodka er vand.

Men hvordan finder vi så den helt rigtige vodka?

Medaljer og priser kan være en god vejviser, men ellers handler det om at smage sig frem – gerne i selskab med skaldyr og sea-food.

Destillationen tjener et vigtigt formål, men det er en skrøne at ”destilleret 4 gange” alene er et udtryk for kvalitet. Moderne apparater destillerer mere end 100 gange pr. runde, så kvaliteten af vodka spiller mere på at beholde kornsortens karakter, og fjerne stoffer der forstyrrer smagsoplevelse og tekstur.

En smart designet flaske gør det heller ikke alene.

With a twist.. ?

hvad skal du vælge?

Medaljer og priser kan være en god vejviser, men ellers handler det om at smage sig frem – gerne i selskab med skaldyr og sea-food. Man kan også sagtens tage teten på næste herrefrokost, og udskifte brændevinen med en stribe køleskabskolde vodkashots.

Vodka er den spiritus, der smager af mindst, og den må hjertens gerne blandes med sodavand eller økologisk hjemmepresset appelsinjuice. Det smager himmelsk ligesom en kølig cocktail, når solen bager og musikken spiller. Vodka er en fantastisk stærk base i en god cocktail, og fuldender både klassiske longdrinks og cocktailkongen vodka martini (vodkatini).

"If live gives you lemon
Add Vodka"